Activitat agropecuària
Es designa amb el terme d’agropecuària a aquella activitat humana que es troba orientada tant al cultiu del camp com a la criança d’animals. L’activitat agropecuària engloba aquestes activitats primàries de l’economia, dividides en dos grans especialitats:
- D’una banda, el sector agrícola: l’agricultura.
- I per una altra, el sector ramader (o pecuari): la ramaderia.
Aquestes activitats agropecuàries d’explotació de cultius i conreus, i de bestiar, estan estretament vinculades a altres activitats d’explotació del recursos naturals, com la caça i la pesca. Juntament amb les indústries alimentàries són les activitats primordials del medi rural. Determinen les cadenes de producció i valor que es troben en l’àmbit rural.
La situació a Catalunya
Com dèiem, l’aportació al PIB de les activitats agropecuàries ha anat disminuint fins situar-se al voltant de l’1% del PIB. D’aquest, un 60% és aportat per les activitats ramaderes i un 40% per les agrícoles.
Els productes agropecuaris es destinen bàsicament a proveir a la indústria alimentària catalana. Aquesta
absorbeix dues terceres parts de la producció. Front una desena part que es destina directament al consumidor final sense passar per cap manipulació.
Aquí cal considerar la incidència sobre altres activitats. Com la indústria agroalimentària que representa al voltant del 2% del PIB. O les activitats forestals, la distribució dels productes, turisme rural, etc. Això fa que la seva incidència sobre el PIB sigui superior al percentatge que suposa només la producció directa.
I encara més hi ha tota una sèrie de valors no monetaris que tenen un retorn econòmic i també un altre de no monetari.
El valor ocult
Més enllà d’aquesta activitat agropecuària, cal considerar que el 90% del territori català està gestionat pel 0,8% de la població.
Aquesta població s’implica en una sèrie de funcions que no són valorades ni contraprestades per la societat tot i obtenir-ne els seus beneficis. Hi ha un desconeixement de les funcions socioambientals que exerceix el sector agrari i forestal a Catalunya. Per exemple en la conformació i gestió del paisatge, el foment de la biodiversitat, la regulació del cicle hidrogeològic, la mitigació del canvi climàtic, etc.
En aquest sentit són perfectament actuals les conclusions de l’estudi sobre El valor ocult de les activitats agropecuàries a Catalunya impulsat per la Fundació del Món Rural.