3 d'agost de 2016

Bestiar boví, ramaderia bovina

Ramaderia bovina

La ramaderia és l’activitat humana consistent en la domesticació i explotació d’animals per obtenir-ne aliment, productes derivats (llana, cuir, etc.), o serveis (animals de tir, animals de bast, amb finalitats recreatives, animals per a laboratori, etc.). El conjunt d’animals així emprats s’anomena ‘bestiar’. En el nostre cas bestiar boví.

El bestiar boví inclou diverses espècies: toros, vaques, bous, zebús, búfals.
L’activitat de l’Agropecuària Vallfogonina es limita a la producció de llet. Si bé a les explotacions dels socis també s’hi pot desenvolupar cria per a reposició.

El bestiar boví a Catalunya

Catalunya és un territori tradicionalment ramader. Si bé el boví no ha estat molt present. Més habituat a zones humides i amb molta quantitat d’herba, en el sistema de ramaderia tradicional es concentra a les comarques pirinenques.

Els condicionants climatològics i geogràfics intervenen decisivament en la ramaderia i la pagesia tradicionals i, per tant, en la constitució de les races autòctones. Encara que en la producció lletera no es solen utilitzar aquestes races autòctones.

El sector en l’actualitat

El nombre d’explotacions a baixat any a any, fins a les 560 actuals. Però sense variar l’extensió de terreny dedicada a la ramaderia lletera bovina. Una tendència que encara continua.

Les explotacions ramaderes es troben distribuïdes en proporcions similars a les províncies de Girona, Lleida i Barcelona. L’activitat ramadera bovina a la província de Tarragona és pràcticament inexistent.

Si al 1992 l’explotació mitjana gestionava 123.514 kg. de quota, el 2015 ha produït 1.204.219 kg de llet. I unes mitjanes encara més altes, properes als 2 milions de kg. a la comarca de Lleida. Cosa que implica una alta dedicació laboral en hores de feina per part dels ramaders. A més a més d’una inversió elevada i continuada en el temps.

La Noguera és una de les comarques amb major producció de Catalunya, només superada per Osona i l’Alt Urgell.

Podeu consultar més informació en l’informe de l’Observatori del boví de llet i de carn.
Bestiar boví

Seguir llegint…

Ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes per a que tingueu una millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies