3 d'agost de 2016

Analítiques. Autocontrols

Qualitat de la llet

L’anàlisi i gestió de la qualitat de la llet és un dels principals serveis que realitzem. Això inclou la recollida de la llet i el transport a les fàbriques. I implica efectuar analítiques de bacteriologia, greix, proteïna i cèl·lules somàtiques, i també detecció de residus d’antibiòtics.

Vetllem per a que aquests paràmetres de la llet crua compleixin uns criteris de qualitat. De tal manera que assegurin la conservació de les propietats. Però quins són aquests atributs?

La importància de llet com aliment

Un dels principals productes obtinguts de la ramaderia és la llet. La llet es secretada per les glàndules mamàries de les femelles dels mamífers, que serveix per alimentar les seves cries des del naixement fins que poden valer-se per si mateixes.

Es pot considerar l’aliment natural més complet, sobretot per les seves proteïnes, calci i vitamines. La llet conté nutrients essencials i en proporcions equilibrades.

A diferència dels cereals o d’altres productes d’origen vegetal, les proteïnes de la llet aporten a la dieta aminoàcids essencials en quantitat suficient. Això dóna un valor diferenciat i complementari a les proteïnes provinents de la llet.

Controls, analítiques i vigilància

Per garantir aquests atributs de la llet i els seus derivats, la producció, transformació i distribució de la llet es sotmet a un conjunt de controls i accions de vigilància.

Val a dir que la producció de la llet i els productes lactis té els majors estàndards de qualitat i seguretat. Les normatives que ho regulen són fixades per la Unió Europea, amb una exigència molt superior a les establertes per l’OMC i la FAO.

Garantir els atributs i la seguretat de la llet, en primer terme, és responsabilitat dels productors, transformadors i distribuïdors. Els controls que aquests realitzen (autocontrols) són a través de la implantació de bones pràctiques. Però també amb un suport analític indispensable.

En relació amb la llet crua de vaca, el Reial decret 1728/200733 estableix els controls mínims obligatoris que han de realitzar els operadors econòmics vinculats a la producció de la llet crua de vaca en totes les seves etapes. D’aquesta manera tots els operadors i laboratoris del sector lacti actuen homogèniament. Al llarg del procés de producció de la llet, es fan autocontrols de les condicions d’higiene de les explotacions lleteres. I dos tipus d’autocontrols de qualitat per part de personal especialitzat:

  • En primer lloc, a l’explotació mateixa, abans de carregar la llet a la cisterna de transport.
  • En segon lloc, al centre lacti, abans de descarregar la llet de la cisterna de transport.

Controls en la Cooperativa

La forta reestructuració que ha patit el sector productor durant anys ha dut a trobar-nos amb unes explotacions altament tecnificades, en mans de productors molt professionalitzats.

En les explotacions ramaderes dels socis, la llet crua no es sotmet a cap tipus de tractament que pugui alterar les característiques fisicoquímiques o de composició. Excepte el refredament.

La producció concentrada en l’Agropecuària Vallfogonina és venuda a la indústria làctia per a la seva transformació. Fa anys era tractada en la mateixa Cooperativa. Si bé actualment no és el nostre cas. A la indústria làctia rep els tractaments adequats per a la seva transformació en llet líquida (tractada tèrmicament) o en tota una gamma de derivats lactis com ara els iogurts, formatges, mantega, postres lactis, etc.

La llet arriba a la indústria làctia a una temperatura no superior als 10 °C. Aquesta llet pot provenir d’una o més explotacions lleteres.

Podeu ampliar la informació de bones pràctiques i analítiques en aquest enllaç de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària

analítiques

Seguir llegint…

Ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes per a que tingueu una millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies